Det sies om Den kinesiske mur at den er verdens største byggverk og at den til og med kan ses fra månen. Førstnevnte påstand er nok mer sannsynlig enn den andre, som har blitt avfeid av astronauter. Den kinesiske mur kan kanskje ses av astronauter i bane rundt jorda, men ikke når de er på månen. Derfra kan man knapt se kontinentene.
Uansett er muren et fantastisk byggverk og Kinas kanskje viktigste turistattraksjon. I sin helhet er muren 21.196 kilometer lang, og er således et av de mest spektakulære arkitektoniske byggverkene som finnes. Dersom du planlegger en tur til Kina bør muren være på listen din. Å reise langt er i dag mindre bekymringsfullt enn tidligere, også for folk med astma eller lignende plager, fordi man nå enkelt kan snakke med en lege via KRY-appen.
Murens historie
De første byggverkene som etter hvert ble Den kinesiske mur, ble påbegynt ca. 200 år f.Kr. På grunn av stadige angrep fra nomadefolk som kom fra nord (deriblant mongolene og tyrkerne), ba keiseren om at det skulle bygges en lengre mur fra øst til vest. Muren var altså ment å være et forsvarsverk. Bønder, slaver og fengselsinnsatte ble tvunget til å gjøre grovarbeidet, og totalt omkom rundt en million mennesker som følge av byggingen.
Det skulle ta hele 1.800 år før muren sto ferdig. Dette var under Ming-dynastiet. Muren varierer fra 6 til 15 meter i høyde, og er, i alle fall i følge enkelte kilder, 8.850 kilometer lang, selv om dette er meget omdiskutert fordi det er vanskelig å vite hvilke byggverk som skal regnes med og ikke. De lærde strides altså om hvor lang den egentlig bør regnes for å være.
Turistattraksjon
I dag er muren som kjent en populær turistattraksjon, og er et must for de som er interesserte i kinesisk historie og arkitektur. Selv om muren absolutt er gammel nok til det, regnes den ikke som en av antikkens 7 underverker, i motsetning til for eksempel kheopspyramiden som også er vel verdt et besøk.
Likevel blir Den kinesiske mur regnet som et av iVerdens sju nye underverk/i, og er på en revidert liste over de mest storslåtte verkene verden over, i regi av iNew Open World Corporation/i, som holder til i Sveits. Andre punkter på denne listen inkluderer Colosseum i Roma og Machu Picchu i Peru.
I det hele tatt er oldtidens konstruksjoner og byggverk av et ganske annet kaliber enn det vi bygger i dag. Selvsagt har vi i dag litt mer effektive metoder vi kan benytte oss av (for ikke å snakke om en litt mer human tilnærming til HMS enn keiserne i de kinesiske dynastiene hadde), men i oldtiden kunne i alle fall ingen klandres for store klimagassutslipp, noe vi dessverre sliter med i dag. Uansett står Den kinesiske mur i dag igjen som et av mange bygg som minner oss spesielt interesserte på om hvor dyktige ingeniører og arkitekter var på den tiden.