Veien til Rom – mer enn bare pasta

Veien til Rom – mer enn bare pasta

Ofte hører vi at alle veier fører til Rom, og det var kanskje ikke så rart. Romerriket var nemlig så enormt at det favnet nesten hele Europa slik vi kjenner det i dag. Og mye av vår kunnskap er bygget på tradisjoner som nedstammer fra dette enorme dynastiet. Keisere, gudinner og fantastisk ingeniørkunst oppstod som følge av riket.

Det er så mange ting vi i dag knytter til det gamle riket at det er vanskelig å vite hvor man skal begynne. Ofte hjelper det å spise litt for å få samlet tankene, så her kommer første hint, nemlig smakfull rød pesto, et supplement som er med i nesten all italiensk mat.

Romerriket er ikke Italia

Selv om vi i dag forbinder Roma med Italia og stedet hvor makten i Romerriket satt, så kan man ikke si at Romerriket er det samme som Italia.

Landegrenser, folkeraser, kultur og tradisjon bygger på mange flere forgreininger enn som så. Men pasta og pesto kan ingen ta fra italienerne. Rød pesto er en saus som er basert på olivenolje og tomater, et smakstillegg som gjør italienere sunne og svært gamle.

Arkitektur og ingeniørkunst

Er det noe romerne var kjent for så var det ingeniørkunst og arkitektur. Bare se på bygg som akvedukter, kloakksystemer og Colloseum.

Alt satt i system for over 2000 år siden. Det er ganske utrolig å tenke på hva romerne fikk til all den tid de brukte på å nedkjempe andre mindre stater. Deres uovertrufne militærmakt var også grunn til at imperiet vokste så enormt. Fra det vi i dag kaller Mekka i sør til Calais i nord var noen viktige punkt der romerne tok over land.

Veier til Rom

Vi forbinder ofte spaghetti med smale landeveier i ulendt terreng. Og dette var romerne eksperter på å lage. Selv om det krevde en hel arme av slaver, så bygget de til og med vei over de største fjellene i Alpene.

I dag ser vi de ofte som spektakulære topper på alskens sykkelritt, men opprinnelig var de kortere ruter med farlige hensikter. I dag har broer også noe til felles med italiensk byggteknikk å gjøre, alt på grunnlag av de metodene man lærte seg for hundrevis av år siden.

Matkultur

Er det noe man gleder seg til når man kommer ned til det asurblå landet, så er det tradisjonene innenfor mat og drikke.

Vinrankene pryder et hvert postkort og byr på utrolige smaksopplevelser for allmennheten. Rød pesto, grønn pesto, pasta og lasagne er bare noen av utallige matretter vi kjenner fra landet. Best av alt er at maten både er sunn og rik på næringsstoffene vi trenger. Romerne var kanskje maktsyke og arrogante, men de etterlot seg en tradisjon full av spennende historie.