Segrada Familia – nærmer seg ferdigstilling

Segrada Familia – nærmer seg ferdigstilling

 

Sagrada Familia er inne i de siste fasene av konstruksjonen – en prosess som har tatt 133 år foreløpig.

Storslått arkitektur

Sagrada Familia har en svært spesiell arkitektur, som blander sammen fortid med fremtid. Arkitekt Antoni Gaudi har hentet mye inspirasjon i gotisk byggeskikk, men har også lagt til sine egne elementer. Blant annet er det brukt et stort utvalg av geometriske former, blant annet:

  • Paraboloide
  • Hyperboloide
  • Ellipsoide
  • Konoide

Paraboloidene brukes blant annet til å konstruere taket, og forbinde flatene sammen med rommene og søylene ved “Lidenskaps”-fasaden.

Varierte materialer

Materialene som brukes i byggearbeidene er også spesielle. Blant annet benyttes 22 typer forskjellig stein, nøye utformet ved forskjellige prosesser, som granitt, basalt og porfyr. Videre har Sandstein fra Montjuïc i Barcelona blitt brukt til konstruksjonen av klokketårnene ved “fødsels”- og “lidenskaps”-fasadene. Det er en svært sjelden steintype, som de siste årene bare har vært mulig å oppdrive fra eksisterende bygninger som rives. Ellers har bygningen innslag av venetianske glassfliser i grønt og gull. I tillegg benyttes mer tradisjonelle materialer som murstein og betong.

Moderne teknologi

I dag benyttes moderne teknologi, som arkitekt Goudi neppe så for seg da han designet mesterverket for over hundre år siden. Datastyrte systemer brukes blant annet til å kutte stein, tre, metall, og høyteknologiske komposittmaterialer. Stillaser i stål og kraftige kraner brukes i montering av flere av delene.

Når de sentrale tårnene står ferdig vil de rage 172 meter over Barcelona. Det vil være det høyeste religiøse byggverket noensinne bygget i Europa. Det er allerede et av de mest besøkte turistmålene i Barcelona og Spania. Om mesterverket ferdigstilles etter planen, om 11 år, vil trolig antall besøkende nå nye høyder.