De største konstruksjonene i Norge

De største konstruksjonene i Norge

Det er ikke høyhus som representerer de største konstruksjonene i Norge, men helt andre bygg som har gitt landet enorme inntekter i snart 60 år. Vi snakker selvfølgelig opp oljeplattformer, og noen av dem er helt enorme i seg selv.

Hvorfor det er spennende å se på plattformene, er at de både installeres til havs og at de skal huse mange tusen mennesker samtidig. Den aller største av dem er Troll A og ble bygget på 1990-tallet.

Olje -og gass til hele verden

I dag er det ikke så populært å snakke om olje-og gassproduksjon, men du skal vite at Norge er en av de aller største produsentene. Men det er kanskje mer spennende å snakke om norsk ingeniør-kunst, fordi Troll A representerer et stort stykke kunstverk. Faktisk så stort at det er verdens største flyttbare konstruksjon.

Troll A er plattformen som utvinner gass til elektrisitet og oppvarming i store deler av Europa. Da plattformen skulle bygges, måtte den settes sammen i flere moduler. Her er noen fakta om Troll A:

  • 472 meter i høyde
  • 656 000 tonn bruttovekt
  • Bygd i løpet av 4 år
  • Norges største konstruksjons-bragd
  • Kostnad 4,2 milliarder kroner (1991)

Slept ut på havet

Det måtte 8 slepebåter til for å få den store konstruksjonen ut på havet, som foregikk i noen maidager det var fint vær og stille hav. Bygget som da var det største bygget i Norden, var nesten en halv kilometer langt. Presisjon og nøyaktighet krevdes for at ingenting skulle gå galt. Når plattformen ble senket ned til bunnen, slo jordskjelvs-indikatorene på Kjeller ut. Det bevitner om hvor stor konstruksjonen er.

Det er 30 år siden kontrakten om å bygge Troll A ble signert, så kanskje det er på tide at norske konstruksjoner igjen får oppmerksomhet verden over. Det er ventet at produksjon vil foregå enda 50 år på Troll A.