Framtidens energismarte boliger

Framtidens energismarte boliger

Framtidens boliger krever minimalt med energi. All oppvarming kommer nemlig utelukkende fra fornybar energi, og disse boligene vil ha et behagelig inneklima. For deg som vurderer å bygge ny bolig, her er noen gode tips til deg før du setter i gang med å realisere byggingen av drømmeboligen din.

Bygg energismart

De nyeste boligene, som blir bygget med dagens teknologi, krever minimalt med energi, selv på kalde, norske vinterkvelder. Dette fordi det blant annet blir tatt i bruk vinduer som kan utnytte varmen fra sola, overvåking av strømforbruk fra tibber.com/no/, det brukes mer isolasjon av mer effektive materialer i veggene og ventilasjonsluften blir brukt som varmegjenvinning i alle nyere boliger. Dette er imidlertid bare noen få av de viktigste elementene som gjør framtidens boliger mye mer energibesparende og miljøvennlige enn eldre boliger.

Bruk miljøvennlig oppvarming

Bruken av gass og fossil energi for oppvarming er på vei ut, og fra i år av er det nå totalforbud mot å fyre med fossil energi i norske hjem. Ettersom det stadig blir viktigere å spare på strømmen, er det ikke lengre fornuftig å bruke denne kraftkilden til f.eks. panelovner. De mest populære alternativene til dette er pelletskjel, vedovner, solfangere og varmepumper, for å nevne noen få.

Vannbårent varmesystem

Et vannbårent varmesystem er en fornuftig løsning for boligen din, ettersom det kan brukes sammen med flere forskjellige energikilder. Oppvarminskarakteren til et obligatorisk energimerke er 5-delt. Det går fra grønt til rødt, og gir en indikasjon på hvor mye boligen din kan varmes opp med alternative løsninger til vanlig strøm og fossilt brensel.

Nye boliger utnytter varmen fra sola

Hvis du skal bygge en ny bolig eller restaurere et eldre hus, er det viktig at du husker på hvor stor betydning vinduenes plassering og størrelse har for oppvarmingsbehovet i huset ditt.