Hvordan man bruker naturen til å bygge konstruksjoner

Hvordan man bruker naturen til å bygge konstruksjoner

Mennesket har en stor evne til å herme etter naturen, det har vi vist gjennom tusenvis av år. Og i naturen finner man byggestenene som vi kan regne oss fram til i matematikken – og etterligne i fysikken.

Det er ganske utrolig å tenke på hvordan man klarer å skape de mest fantastiske bygninger – slik som pyramidene, Eiffeltårnet og Burj Khalifa, som strekker seg nesten en kilometer opp i luften.

Hvilke krefter virker på de nederste byggeklossene, hva skal til for å løfte en bjelke opp 50 meter, 100 meter? Hvordan får man til å lage buer og hvordan holdes alt sammen? Det er de naturlige fenomenene vi kan finne i blomster, trær og krystaller som gjør at vi også kan bygge hus og store konstruksjoner.

Bygge konstruksjoner er som studere naturen

Selve naturen er bygd opp av elementære byggeklosser, og det er når man studerer disse at man kan bygge større replika av fasiten. Byggestenene virker inn på hverandre, og ved å summere kreftene, kan man finne ut hvor mange krefter som må virke i motsatt retning for å holde huset oppe.

En pioner var Isaac Newton, som formulerte den klassiske mekanikken. Her snakker han om bevegelseslover som befatter uttrykk som dreiemoment og energi. Albert Einstein utviklet relativitetsteorier som forteller oss at all energi er masse multiplisert med lysets hastighet opphøyd i andre potens. Dette kan brukes til å avgjøre en plassering, men er mest brukt i forskning av universet.

Mange sier at intelligente menn ofte blir skallet fordi de tenker så hardt. Selv PARYKKER bruker noen av naturens mest finurlige former, kurver eller spiralene. De finner man igjen i blomster, skjell, dyr og trær. Parykkens utforming på 1700-tallet hadde krøller akkurat som spiralen er konstruert.

Fysikken kan gi oss utrolige konstruksjoner

Når noe virker for utrolig, så må det ligge en felles forståelse i bunn. Ingeniører klarer å konstruere de utroligste bygg som verden aldri har sett maken til. Hva framtiden vil bringe vet vi ikke, men at ny teknologi vil bli brukt, er helt sikkert.

Uten de gamle fysikerne og matematikerne uten hår eller i beste fall problematiske hårfrisyrer, ville vi ikke hatt bygninger som vi ser i dag. Millau-broen i Frankrike er et underverk av en bro. Den strekker seg over to kilometer nesten 300 meter over et stort juv. Taj Mahal i India har fantastiske basilika og en utrolig park.

Quinta da Regaleira er noen utrolige brønner i Portugal. Her ser vi med en gang hvordan spiralformene er benytter for å lage spennende bygninger nedover i de enorme grottene.

Troll A-plattformen er en av verdens største konstruksjoner. Den er nesten 500 meter høy og nesten 1 megatonn tung